Ioana

 Cum poti sa descrii 4100 de zile in cateva cuvinte, la modul cat mai sincer? Cum poti sa descrii in cateva cuvinte 11 ani si cateva luni de Treeworks?Aproape timpul pe care un copil il traieste din momentul cand se aseaza prima data in banca si isi ia in primire abecedarul, pana in clipa cand se aseaza pentru ultima data in banca, pentru probele la bac.

Proiecte fumoase si proiecte pe care le-am urat cu adevarat (asta e adevarul, programatorii au o relatie foarte intensa cu codul scris de ei, e o chestie pe care nu o spun nici profesorii in facultatile de profil, nici jurnalistii in articolele despre cat de tare e sa lucrezi in IT :). Colegi calzi, teamplayers (multi dintre ei oameni cu care ramai prieten pe viata), si colegi mai putin interesati. Servere picate, reparatii de urgenta in orele cand ti-e somnul mai drag, mandria de a participa la proiecte campioane pe nisa lor, multumirea cand lucrurile merg asa cum trebuie.

Imi inchipui ca diferenta dintre un programator care mai are mult de invatat (eufemism pentru programator prost – un lucru diferit de programator incepator) si programator bun (si aici nu e vorba neaparat de genii) e ca diferenta dintre un lucrator la banda de ceasuri electronice de 100 lei si ceasornicar. Amandoi pot fi oameni foarte buni in ceea ce priveste viata lor personala sau, dimpotriva, pot fi doua canalii. Ce apropie un programator bun de un ceasornicar este implicarea in produsul muncii lor. Amandoi stiu fiecare bucatica de cod, respectiv fiecare rotita. Amandoi pot sa iti explice ore in sir de ce asa trebuie facut si nu invers. Desi amandoi ar prefera, daca e dupa ei, sa nu explice prea mult si sa isi vada de mestesugul lor. Un programator bun (la fel ca un doctor bun, un om de creatie bun sau un fermier bun) isi fac treaba nu doar pentru a putea plati facturi si a cumpara gadgeturi, nu (numai) pentru aprecierea celorlalti, ci mai ales pentru ca, in sinea lor, stiu – si stiu cu adevarat, nu e vorba de o autoamagire – ca e o mare diferenta dintre o chestie insailata si lipita su scotch, si un obiect (fizic sau virtual) frumos, complet, inteligibil, extensibil.

PS Da, sunt inca aici, si fac lucruri in care cred, lucruri utilizate de sute de mii de oameni, lucruri care poate le usureaza macar un pic vietile. Si asta inseamna ceva.